Telefon

+36 (30) 310 7266

Email cím

sulypont@sulypont.hu

Gerincpanaszok okozója

Az emberi gerinc egy csodálatos mérnöki teljesítmény.

A gerinc a törzs hátoldalán, a test középvonalában helyezkedik el. Felső végéhez a koponya kapcsolódik, alsó szakasza a medencecsontokkal az alsó végtag csontos övét alkotja. 33-35 egymáshoz szorosan kapcsolódó, fölfelé egyre vékonyodó csigolyából áll, melyek egymással folytonos összeköttetések (porc, szalag) és kis ízületek révén kapcsolódnak. Az egyes csigolyáknak négy foknyi elmozdulásra van lehetőségük előre-hátra irányban. Ez a felépítés nagyon erőssé és ugyanakkor rugalmassá teszi a gerincoszlopot.

A gerinc kettős „S” alakú fiziológiás (élettani) görbületeinek (nyaki lodosis, háti kyphosis, ágyéki lordosis, keresztcsonti görbület) rendkívül fontos szerepe van a teherbírás és stabilitás szempontjából. Ezek kialakulását a test súlya és az izmok húzó hatása hozza létre. Ezeknek a görbületeknek a változása (fokozódása, kiegyenesedése) szerkezeti eltérésnek minősül és magába hordozza a későbbi degeneratív folyamatok kialakulását. A fokozott homorulat a gerinc síkját megbontva krónikus fájdalmak okozója lehet. Az elsimult görbület következtében pedig a gerinc rugalmatlanná válik, ami szintén krónikus fájdalmak forrása lehet. A különböző mértékű és súlyosságú gerincferdülés (scoliosis), a gerinc frontális síkban történő elhajlása (lehet veleszületett, vagy szerzett) szintén szerkezeti eltérésnek minősül és előbb-utóbb gerincpanaszokat okozhat.

A testtartásért felelős izomcsoportok között harmonikus egyensúlynak kell lennie. Ezeknek az egyébként egymással ellentétesen működő izmoknak kellő együttműködése szükséges ahhoz, hogy az ízületek stabilitása a középhelyzetben, mozgása pedig az élettani mozgáspálya teljes ívén létrejöhessen. Amennyiben ez az izomegyensúly felbomlik, az ízületek terhelése egyenetlenné válik és ez a továbbiak során porckopáshoz és meszesedéshez vezethet. Az izomegyensúly felbomlását okozhatja mozgásszegény életmód, az egyoldalú statikus vagy dinamikus terhelés, szakszerűtlen sportolás, örökölt vagy szerzett lazaság, fájdalom stb.

Ha az egyik csigolyánk például csupán 4 fokkal eltér a megszokott helyzetétől, rögtön 30 százalékkal több terhelés éri az egyik oldalon. Ez pedig derékfájdalmat, hátfájást, porckorongsérvet, idegbecsípődést és számos egyéb gondot okozhat.

A legtöbb gerincpanaszt, jelentkezzen akár az alsó, középső vagy felső szakaszon, néhány hónapon belül meg lehet szüntetni a gerincoszlop és a medence szerkezeti egységének, és a környező izmok szimmetrikus működésének helyreállításával, speciális, személyre szabott gyógytornával ( gerincstabilizálással, Schrott-terápiával, McKenzie-terápiával stb.)