Telefon

+36 (30) 310 7266

Email cím

sulypont@sulypont.hu

Oszteoartrózis (arthrosis, ízületi kopás)

Az osteoarthrosis, az életvitelére negatívan ható, egyik leggyakoribb degeneratív mozgásszervi megbetegedés. A világ népességének 20-30%-át érinti.

A leggyakrabban érintett ízületek: csípő, térd illetve a kéz kisízületei.

Az osteoarthrosis (angolszász irodalomban: osteoarthritis) az ízület minden szerkezeti elemét érintő kórfolyamat, mely végül az ízület deformitásához, elégtelen működéséhez vezet.

Az ízületeket borító hyalinporcban bekövetkező biokémiai elváltozás a porc progresszív pusztulásához vezet. Megváltozik, csökken a porc chondroitinsulfát-, keratinsulfát- és hyaluron tartalma, a porcsejtek kóros kollagént termelnek, amely hozzájárul a porcszövet további károsodásához. A porc elvékonyodik, súrlódást csökkentő hatása, rugalmassága-, teherbíró képessége gyengül, és nem tudja feladatát ellátni. A porcpusztulást követi az alatta lévő csont átalakulása is. A rossz keringési-, és terhelési viszonyok miatt csontvastagodás (subcondralis sclerosis), csőrképződés (osteophyta) jön létre, másutt pedig üregek (cysták) keletkeznek. Az ízületi nedvtermelésért felelős synoviális hártya vérbő lesz, de keringése romlik, gyulladásba jön, megvastagszik, merevvé válik.

Formái

 1. Primer – a porc anyagcseréjének változásával járó folyamat, legtöbbször az idősebb generációt érinti
 2. Secunder – másodlagosan jön létre valamilyen előzetes veleszületett vagy szerzett szerkezeti eltérés, sérülés, trauma, mikrotraumák sorozata, sportsérülés, szakszerűtlen sportolás, rossz statika, rossz terhelési viszonyok, műtéti megoldások, stb. következtében. Minden kopást megelőző folyamatot, kopás előtti stádiumnak – praearthrosisnak – nevezünk. Csípőízületi kopáshoz például leggyakrabban a veleszületett csípőficam vezet.

Tünetek

 • Fájdalom – kezdetben csak indítási fájdalom formájában jelentkezik, mozgásra „bejáródik”. Később a fájdalom fokozódik, különösen terhelésre. A fájdalom mértéke intenzitása egyénfüggő (nem mindig van szinkronban az eltérés mértékével), lehet tompa, hasogató, idő-járásváltozásra jelentkező, a panaszos ízületet érintő vagy akár kisugárzó.
 • Crepitatio – a panaszos ízület mozgatásakor jelentkező recsegés-ropogás, dörzszörej
 • Ízületi mozgáshatárok beszűkülése (kontraktúra)
 • Deformitás – az ízület alakjának tapintható, látható változása
 • Izmok gyengülése, sorvadása

Az osteoarthrosis, hullámzó lefolyású betegség, általában tünetes és tünetmentes időszakok váltják egymást. Igen fontos, hogy a tünetmentes időszakban is figyeljünk az érintett ízületre!

Megelőzés

Az ízületi kopás számos esetben megelőzhető, illetve korai diagnózis alapján eredményesen kezelhető. A prevenció alapját képezi a rendszeres mozgás, gyógytorna, jó statika, egészséges táplálkozás, optimális testsúly megtartása, illetve a kopást előidéző tényezők megszüntetése

A személyre szabott ízületstatikai gyógytorna az osteoarthrosis kezelésében elsődleges fontosságú

 • A panaszos ízület élettani körülményeinek javítása,
 • Az ízületi mozgáshatárok fokozása, (kontraktúra nyújtás),
 • Az izomsorvadás megakadályozása,
 • Szükség szerinti izomerősítés illetve nyújtás,

révén.

A porcvédő-, porcregeneráló szerek (kondroitin-szulfát, glükozamin-szulfát, hyaluron) az osteoarthrosis progresszióját lassíthatják, csökkenthetik a kopásos fájdalmat és gyulladást, de csak ebben látni a megoldást nem szabad!

Lehetséges kezelések