Telefon

+36 (30) 310 7266

Email cím

sulypont@sulypont.hu

Térdprotézis előtti és utáni teendők

A térdízületi kopás, speciális gyógytorna nélkül protézis beültetéséhez vezet!

Mi az oka a térdízületi kopás kialakulásának?

 • trauma, sérülések okozta porckárosodás
 • gyulladásos (autoimmun) betegségek
 • rossz statika, rossz terhelési viszonyok
 • túlsúly

Tények, amelyeket minden térdkopással küszködő embernek ismerni kell!

A kopás egy irreverzibilis folyamat, amely az ok megszüntetése nélkül visszafelé nem fordul, tehát időben érdemes foglalkozni vele, érdemes megelőzni.

A korai diagnózis a prevenció része!

A porcregenerálók (ha a megfelelő hatóanyaggal rendelkeznek!) természetesen segítenek, de nem elegendőek.

A megfelelő hidratálás vízfogyasztás hasznos, de önmagában nem oldja meg a problémát.

A lézerkezelés fájdalomcsillapító és gyulladáscsökkentő hatása javítja a páciens mozgásképességét és életminőségét, de a többi elektroterápiához, pakolásokhoz, kenőcsökhöz hasonlóan csak tüneti kezelésnek minősül és átmeneti segítséget nyújt.

Az időben elkezdett speciális gyógytornával lehet csökkenteni a további kopás rizikóját(!), ezért minősül a gyógytorna oki terápiának.

Ha a konzervatív kezelés nem hoz megfelelő eredményt, akkor sem szabad elkeseredni, mert manapság nagyon jó műtéti eljárásokat alkalmaznak. Sőt, a ma már itthon is alkalmazott „intelligens-protézissel” még inkább növelni tudják a protézis élettartamát és a páciens komfortérzetét, életminőségét.

A műtéti beavatkozás után, nagyon szigorú protokoll szerinti rehabilitációra van szükség, gyógytornász szakember irányításával! A páciens fegyelme és gyógytornászba vetett bizalma nagyon sokat jelent.

Tévhit viszont az, hogy csak a műtét után van szükség rehabilitációra. A műtét „előkészítése” gyógytornával szintén nagyon fontos.

Mi érdekli leginkább a pácienseket a protézis beültetése után?

Meddig tart a műtét utáni fájdalom?

A műtétet követő fájdalom a legtöbb esetben normális, és általában 6-8 hét után elmúlik. Bizonyos esetekben ez picit elhúzódik, de nem szabad megijedni, az orvosi és gyógytornászi utasításokat kell követni

A műtét utáni rehabilitáció menete és a terhelési lehetőségek

 • A mobilizációt mindig a fizikai állapottól függően a műtét utáni első vagy második napon kezdjük.
 • A műtétet követően, fontos a térd korai funkcionális kezelése, hogy ne alakuljon ki mozgásbeszűkülés az ízületben. Ennek legfőbb eszköze a térdmozgató készülék (CMP készülék), amely passzívan, fájdalom nélkül hajlítja/nyújtja a térdet a beállított mozgástartományban.
 • A sebfájdalom csökkenésével (pár nap), az aktív térdízületi tornára kell koncentrálni, kezdetben tehermentesített helyzetben.
 • A gyógytornász megtanítja a feladatokat, ezek rendszeres végzése vezet jó ízületi funkcióhoz, megerősíti az izmokat, stabilizálja a térdet.
 • A térd alá tett párna használata indokot, de vigyázat, állandó használata a térdhajlító izmok megrövidüléséhez vezethet.
 • A műtétet követő néhány nappal a beteg már lábra állhat. Kezdetben járókeret, később mankó segítségével járhat. Természetesen ezek szakszerű használatát a gyógytornász tanítja meg.
 • Három hét elteltével, már oldalfekvésben is tornázhatunk, de tegyünk egy hosszú párnát a két láb közé a végtagok teljes hosszában, úgy, hogy a boka is alá legyen támasztva.
 • A teljes sebgyógyulást követően a vízi torna is javasolt, amely egyesíti a víz és a mozgás pozitív hatásait. A víz felhajtóereje miatt, a megfelelő hőfokú vízi torna különösen jót tesz olyan esetben, amikor a szárazföldi mozgás még nehézkes.
 • A terhelés növelése az első hónap után legtöbbször már lehetséges, de mindig az ortopéd sebész engedélyével és a gyógytornász felügyeletével. Az első 2 hétig járókeret használjunk, utána áttérhetünk a könyökmankóra kb.6-8 hétig. A kontroll vizsgálat dönti el, hogy mikor térhetünk át az egy mankóra vagy botra, illetve a segédeszközmentes terhelésre. Általában a műtét után fél évvel lesz teljes a rehabilitáció. Nem szabad megijedni, ha valamilyen oknál fogva picit lassabban haladunk a gyógyulás útján, hiszen a végeredmény számít.
 • Fontos, hogy a rehabilitáció során ne csak az ízületi funkciójavításra koncentráljunk, hanem a térdízület tehermentesítésére is törekedjünk megfelelő tartáskorrekcióval.
 • A túlerőltetést kerüljük! Amennyiben a beteg úgy érzi, hogy a műtött végtagját túlterhelte, segíthet a felpolcolás, jegelés és ismételt rövidebb tehermentesítés.

A gyógytornán kívül milyen egyéb mozgásformák javasoltak?

A szobabicikli egy közkedvelt rehabilitációs eszköz. Használata során figyeljünk a fokozatosságra. Kezdjünk ellenállás nélkül, azután kis ellenállással majd óvatosan a terhelés fokozatos növelésével. Fájdalom esetén csökkentsük az ellenállást. A biztonság érdekében kérje gyógytornász tanácsát. A bicikli „térdgyilkos” lehet, ha az ülésmagasság nincs megfelelően beállítva!

Amennyiben a páciens korlátozó utasítást nem kap, protézis műtétek után kb. 2-3 hónappal már lehet úszni. Elsősorban a gyors- és a hátúszás javasolt a rehabilitáció korai szakaszában.

Térdprotézis elkerülése

 • rendszeres mozgással
 • súlycsökkentéssel
 • porcregenerálók (nagyobb mértékű kopás esetén pl. hialuron direct) használatával
 • megfelelő vízfogyasztással
 • már kialakult kopás esetén személyre szabott gyógytornával
Székely Réka, Súlypont Ízületklinika