Telefon

+36 (30) 310 7266

Email cím

sulypont@sulypont.hu

Derékfájás kezelése

A testtartásbeli rendellenességek illetve az ebből fakadó hát- illetve derékfájdalmak szinte járványszerű méreteket öltöttek.

A derékfájdalmaknak számtalan oka lehet, amelyek részben az ortopédia, részben a reumatológia, illetve a neurológia (ideggyógyászat) tárgykörébe tartoznak. A legtöbb derékfájdalom hátterében nem a gerinc hibás szerkezete, hanem annak rossz használata áll.

A modern irányvonal szerint megkülönböztetünk specifikus és aspecifikus derékfájást.

1.) A Specifikus derékfájásnak hátterében gyaníthatóan súlyos, gyorsan diagnosztizálandó kórfolyamat áll. Az ilyen esetekre általában a drámaibb tünetek hívják fel a figyelmet. A specifikus derékfájást okozó betegségek közé tartóznak pl. a porckorongsérv vagy egyéb térszűkítő folyamatok, neurológiai kórképek, csontritkulásos csigolya kompresszió (csigolyatörések), spondylarthritisek, bakteriális spondylitis, primer vagy áttétes csigolyadaganatok, stb. A specifikus derékfájást okozó kórképek gyors és pontos diagnózist igényelnek, amelyet azután a speciális konzervatív kezelés (gyógytorna!)  vagy a sebészi beavatkozás követ. Az előbb említett betegségek a derékfájásos esetek legfeljebb 10-15%-át teszik ki.

2.) Az aspecifikus derékfájások – az esetek további 85-90%-ában – hátterében általában nem állapítható meg súlyos korfolyamat még akkor sem, ha a tünetek illetve a panaszok drámaiak (lumbagó, isiász, stb.)

Tévhit az, hogy az eltérés mértéke, illetve maga a betegség súlyossága egyenes arányú a fájdalommal. Sokszor a csekély, időnként jelentkező fájdalom hátterében is állhat komolyabb probléma, ugyanakkor a csak egyszerű, izomeredetű vagy tartásbeli eltérés is provokálhat drámai tüneteket.

A specifikus derékfájdalom esetén prioritást élvez a megfelelő fájdalom- és gyulladáscsökkentés, illetve a beteg aktívan tartása. Legfeljebb 3-4 napos fektetés után a beteg gyorsan mobilizálandó. A komplex konzervatív kezelések közül a gyógytorna az, ami oki terápiának tekinthető, a többi fizikoterápiás kezelés kiegészítő terápiaként igen jó hatású lehet.

Sokan megpróbálnak együtt élni a fájdalommal, ami teljesen felesleges, hiszen a mai modern kezelési technikákkal ma már minden orvosolható, ha időben szakszerű kezelésben részesülünk! A degeneratív gerincbetegségek speciális gyógytornája, a McKenzie terápia és a gerincsabilizáló gyógytorna.  Ezzel a kezelési módszerrel a legtöbb esetben a porckorongsérv is meggyógyítható.

Mi a teendő, hogy megelőzzük a degeneratív hát- és derék betegségeket? – A MEGELŐZÉS, PREVENCIÓ

Erre jelent megoldást a lehető leggyorsabb és leghatékonyabb testtartásjavító és testtartásmegőrző gyógytorna program, az ízületstatikai gyógytorna, az un. statikai fitneszprogram. A program lényege, hogy nem csupán nyújtja és erősíti az izmokat, hanem valójában átképezi mind a testtartás „hardwere”-ét (az izomcsoportokat), mind a „software”-ét (az agy testtartás koordinálásáért felelős programot).

Frissítve: 2019.03.08