Telefon

+36 (30) 310 7266

Email cím

sulypont@sulypont.hu

Derékfájás. Akut derékfájás esetén mi a teendő?

A derékfájás akut szakaszában a fájdalomcsökkentés a legfontosabb cél. Az ilyenkor alkalmazott fekhely legyen egyenes, nem süppedős. Feküdjön úgy hanyattfekvésben, hogy lábszárai legyenek alápárnázva (un. kifotizáló fektetés) térdek 90fokos hajlított (flexiós) helyzetben. A nyújtott lábakkal történő hanyattfekvés nem kedvező, mert terheli az ágyéki gerincet. Az oldaltfekvés is javasolt pozíció felhúzott lábakkal,( un. embriópóz) sokan kifejezetten ezt a testhelyzetet preferálják.
A gyulladáscsökkentő gyógyszereket a környező szöveti feszülés, illetve ödéma csökkentésére szokták felírni, az izomrelaxánsokat pedig az izmok fájdalmas összehúzódásának lazítására.
Az elektromos kezelések (dyadinamic, iontoforézis, ultrahang, stb.) az izmok relaxációját célozzák, illetve ebben a formában juttatnak fájdalomcsillapítókat az érintett területre.

Az akut tünetek csökkentésével párhuzamosan, óvatos, személyre szabott, terhelésmentes gyógytorna, illetve a gyógytorna hatékonyságát fokozó orvosi masszázs alkalmazható. A gyógytorna révén a fokozatosság elvét követve, gerinckímélő helyzetben, gyógytornász segítségével a páciens mobilizálható. A cél, a mélyhátizmok lazító- és erősítő gyakorlatai révén a medence illetve az ágyéki gerinc stabilizálása. Degeneratív elváltozások esetén McKenzie terápia javasolt. Tartós illetve végtagba sugárzó tünetek esetén érdemes MR, CT, röntgen vizsgálatokat végezni. A korai precíz diagnózis a gyógyulás szempontjából döntő fontosságú.

A fájdalomcsillapítás, a tüneti kezelések a komplex konzervatív kezelés részeként igen jó hatásúak, de csak átmeneti megoldást eredményeznek. Hosszútávon az oki terápiára, a gyógytornára érdemes koncentrálni! A probléma okát kell feltárni, és azt kell kezelni!

Fotó: sxc.hu