Telefon

+36 (30) 310 7266

Email cím

sulypont@sulypont.hu

Elhízás, fogyás

Különböző tanulmányok kimutatták, hogy a teljes felnőtt lakosság 30-40%-a, míg a 40 év feletti népesség 60-70%-a túlsúlyos. A probléma által érintettek széles köre, valamint a diétával kapcsolatos gyakori hibák arra utalnak, hogy valamit rendszeresen figyelmen kívül hagynak.

Az élelmiszereket ne csak a kalóriatartalmuk, hanem a valódi táplálkozási értékük alapján ítélje meg, illetve válogassa össze. Fogyasszon annyi nyers táplálékot, amennyit csak kíván, ugyanakkor csökkentse a minimumra étrendjében a finomított, többszörösen feldolgozott ételek (finomított fehér liszt, finomított cukor stb.) arányát. Ha a tápláló, egészséges főtt ételeken kívül elegendő mennyiségű nyers gyümölcsöt, zöldséget, diófélét és olajat, nem őrölt magvakat, stb. fogyaszt, akkor szervezete megfelelő „üzemanyaghoz” és építőanyaghoz jut, melyek biztosítják a test egészséges működését. Rövidesen újra megkedveli majd a táplálkozási szempontból igazán értékes ételeket, és így valóban könnyűvé válik az egészséges étrend betartása. Amikor úgy érzi, hogy szervezete megkapja a fenntartásához szükséges alapvető tápanyagokat, koncentráljon arra, hogy a testsúlycsökkenést egyéb életmódbeli változtatásokkal, elsősorban a testmozgás mennyiségének növelésével, illetve minőségének módosításával érje el. Más szóval, KEZDJEN EL MOZOGNI, TORNÁZNI!

LÉPJEN KI AZ ELHÍZÁS ÖRDÖGI KÖRÉBŐL:

Az egyik leggyakoribb tényező, amely sokakat visszatart attól, hogy többet mozogjanak, az ízületi- vagy gerincfájdalom. Néhány száz méter gyaloglás után derékfájás jelentkezik, 15 perc aerobikozás után megfájdul a térd, egy teniszpartit követően máris váll- vagy könyökfájdalom lép fel. Így az ember egyre kevesebbet mozog, „kíméli magát”, a kilók pedig lerakódnak, ami még inkább mozgásszegény életmódhoz vezet. Létrejön az elhízás ördögi köre!

Mindebből következik, hogy a fogyni vágyóknak nem izzasztó, megerőltető gyakorlatokkal, hanem ízület és gerinc kímélő gyógytornával kell kezdeni a mozgásprogramot. Amikor az ízületek és a gerinc statikailag teherbíróvá válik, akkor lehet fokozni a terhelést.

A helyes testtartás kialakítása, a test megfelelő vonalbeállítása (frontális sík egybe esik a súlyvonallal) a terhelhetőség alapfeltétele, csak utána lehet az ízületeket, gerincet károsodás nélkül terhelni. A teljesítmény fokozódik, a mozgás újra könnyűvé és élvezetessé válik.

HOGYAN FOKOZHATJUK A SZERVEZETÜNKBEN ZAJLÓ ZSÍRÉGETÉST?

Az anyagcsere-folyamatok során a szervezet a molekulákat energiává alakítja át – hőtermelésre vagy munkavégzésre fordítja. A fogyás szempontjából az anyagcsere nem más, mint kalóriaégetés. Ez azt jelenti, hogy minél többet mozgunk, annál több hőt termelünk, illetve annál több munkát végzünk, vagyis annál több kalóriát égetünk el. Azt, hogy szervezetünk „alaphelyzetben” mennyi kalóriát éget el (vagyis mekkora az egyénre eső teljes napi energiaszükséglet), az ún. alapanyagcsere mértéke (Basic Metabolic Rate, BMR) mondja meg. Testünk bizonyos szempontból úgy működik, mint egy napi 24 órán keresztül működő termosztát, függetlenül attól, hogy ébren vagyunk vagy alszunk. Ha eleget mozgunk, agyunk parancsai alapján testünk növeli a kalóriaégetés sebességét. Más szóval ezen a ponton testünk ZSÍRÉGETŐ SZERKEZETTÉ alakul át.

Mi a Súlypont Ízületklinikán már emberek százainak segítettünk abban, hogy megszabaduljanak a fájdalomtól, és újra örömteli, aktív életet éljenek, amely tartós testsúlycsökkenéssel is együtt jár. Ha komolyan szándékában áll lefogyni, de mind ez idáig sikertelenek voltak a próbálkozásai, azt javasoljuk Önnek, lépjen kapcsolatba velünk, és egyeztessen időpontot ízületstatikai állapotfelmérés és tanácsadás céljából. Készséggel segítünk Önnek abban, hogy újra élvezhesse a mozgás örömét, és ezáltal örökre megszabaduljon azoktól a bizonyos felesleges kilóktól.

NE KEVESEBB, HANEM JOBB MINŐSÉGŰ ÉTELEKET FOGYASSZON ÉS MOZOGJON TÖBBET!

Figyelem: a gyerekkori kövérség betegségekre hajlamosít!!!