Telefon

+36 (30) 310 7266

Email cím

sulypont@sulypont.hu

Izomláz, izomfáradás, izomfájdalom

Túlzott, tartós igénybevétel rontja az izmok mechanikai teljesítményét, és a zsírégetés melléktermékeiként felszabaduló pl.keratonszármazékok, aceton, stb. az egész szervezet homeosztázisára rossz hatással van. (Homeosztázis a szervezetnek a belső és külső környezethez való alkalmazkodó képessége).

Hosszú ideig tartó intenzív izommunka során a kreatin-foszfát raktára az izmoknak lecsökken, ezáltal az izmok összehúzódó képessége akadályozott, valamint oxigén hiány következtében tejsav is felszaporodik az izmokban. A felszaporodott tejsav hatására a vér ph értéke savas irányba tolódik el, ami tovább rontja az izommunkát. A tejsavfelszaporodás mértéke függ az izomtömeg nagyságától és glikogén feltöltöttségétől. A tejsavfelszaporodás fékezi a glükóz foszforilációját, a glikogénraktárak kiürülése miatt az izom részleges vagy teljes zsírsav égetésre kényszerül.

Az izomfáradás rendszerint túlzott sportolás következménye és rendszerint egy átmeneti normális jelenség, ami pihenés után rendeződik. Túl gyors és tartós igénybevétel viszont kóros izomfáradáshoz vezethet.

Az izomláz tünetei általában 1 nap múlva jelentkeznek, ilyenkor az érintett izomcsoport vagy izomcsoportok fájdalmasak, sőt bizonyos esetekben duzzadtakká válnak. Az izomcsoportokban fellépő fájdalmat nem csak a tejsavfelszaporodás okozza, hanem elektronmikroszkópos vizsgálatokkal kimutatták, hogy az izomfájdalmakhoz nagymértékben hozzájárul az izomrostok fizikai túlterhelése következtében az izomrostokban kialakult mikroszkopikus szakadások és az itt kialakuló gyulladásos folyamatok.

Izomfájdalmak, izomláz csökkentése, megszüntetése:

  • Megelőzés – az edzettségi szintnek megfelelő izommunka a fokozatosság figyelembevételével (kíméletes, egyenletes terhelés). Megfelelő mennyiségű és minőségű bemelegítés, torna, sport, edzés előtt. A levezetés, illetve az izmok nyújtása (stretching) elengedhetetlen része kell, hogy legyen egy professzionális edzésnek.
  • Hideg-meleg fürdő, szauna, óvatos masszázs hatására javul az izmok vérkeringése, nyirokkeringése és az izomrostok regenerációja.
  • Az érintett izomcsoport (izomcsoportok) pihentetése
  • Gyulladáscsökkentő, lazító krémekkel történő bedörzsölés
  • Az edzés után közvetlenül fogyasszunk kombinált szénhidrát/fehérje táplálék-kiegészítőket, amelyek gyors szénhidráttelítődést okoznak az izmokban. A folyadékpótlás igen fontos, illetve javasolt C vitaminban, E-vitaminban-, Magnéziumban gazdag táplálkozás a sejtregenerálódás szempontjából

Fotó: sxc.hu