Telefon

+36 (30) 310 7266

Email cím

sulypont@sulypont.hu

A gerinc leggyakoribb degeneratív betegségei

Spondylosis, spondylarthrosis, discopathia, discus hernia.

Mit jelentenek? Hogyan alakulnak ki?

A csigolyatestek közötti porckorongok „duci képződmények” amelyek rugó illetve lengéscsillapító szerepet töltenek be, tehát fontos, hogy minőségük tökéletes legyen. A porckorongok (discus) anyagcseréjét az ozmózis-diffúziós viszonyok befolyásolják, ami azt jelenti, hogy terhelt állapotban folyadékot adnak le, tehermentesített helyzetben a folyadékáramlás megfordul, ilyenkor a porckorong regenerálódik. A rossz terhelési viszonyok következtében (rossz testtartás, sok ülés, féloldalas testhelyzetek, veleszületett vagy szerzett szerkezeti eltérések stb.) a porckorongok nem képesek megfelelően regenerálódni, ezáltal egyre vízhiányosabbá, (dehidratált) lapossá válnak. A lapos porckorong a rugó szerepét már nem tudja betölteni és a húzó-rotációs erőkkel szemben már nem ellenálló. A degeneratív elváltozások első jele a röntgenfelvételen a csigolyatestek közötti rések beszűkülése.

Extrémebb esetben a porckorong:

  • kiboltosulhat, ezt nevezzük protrusionak (sérvközeli állapot, de nem porckorongsérv!)
  • sérvesedhet, ez az un. porckorongsérv vagy discus hernia. Ezek nyomást gyakorolhatnak az ott kilépő ideggyökökre vagy akár a gerincvelőre.

A degeneratív elváltozások általában a porckorongokban kezdődnek, majd a megbomlott anatómiai és funkcionális egyensúly miatt a csigolyák között instabilitás jön létre. Ennek következménye a gerinc mobilitását biztosító un. kisízületek kopása. A kisízületek degeneratív elváltozását szaknyelven spondylarthrosisnak nevezzük. Az instabil gerinc kóros mozgásait az izmok folyamatosan próbálják kompenzálni, ami az izmok tónusát fokozza, még nagyobb fájdalmat generálva. A degeneratív folyamat következtében a csigolyatestek szélei kiszélesednek (subcondralis sclerosis) és a csigolyák zárólemezein csőrképződés (osteophyta, spondylophita) indul meg. Idővel a sok meszes csőrből kapocs lesz, a kapcsokból pedig híd, ami a közelben lévő tok-szalagrendszert, izmot, ideget nyomva fájdalmat okozhat.

A degeneratív elváltozások progressziója és mértéke egyénileg változó, egyeseknek csak pár csigolyát érintve és csak időnként vagy egyáltalán nem okozva tüneteket, másoknál pedig több csigolyát érintve és esetleg drámai tüneteket okozva. Az eltérések mértéke nem egyenesen arányos a fájdalommal. Drámai tünetek esetén sem biztos, hogy porckorongsérvről van szó.
Fizikális vizsgálattal lehet következtetni a problémára, de szükség esetén (ez a szakorvos kompetenciája!) különböző képalkotó felvételekre (röntgen, CT, MR) van szükség.

Prevenció

A megelőzés, illetve a prevenció a legfontosabb teendő! Manapság már meg lehet akadályozni a degenerarív elváltozások kialakulását, ha nem csak a fájdalmat illetve a tüneteket próbáljuk kezelni, hanem a problémát kiváltó okra koncentrálunk. A testtartási rendellenességek  speciális kezelése nagymértékben csökkenti az előbb említett betegségek kialakulását.

Teendő

Már meglévő spondylosis, spondylarthrosis vagy dischopatia esetén, szakszerű-, személyre szabott kezeléssel, McKenzie terápiával, gerincstabilizáló gyógytornával illetve egyéb speciális technikákat alkalmazva megszüntetjük a tüneteket és megakadályozzuk a folyamat előrehaladását. Fontos, hogy ne az interneten „diagnosztizáljuk” a betegségünket, illetve ne ott próbáljunk megoldást találni a problémánkra. A precíz diagnózis és a korai, személyre szabott szakszerű kezelés a gyógyulás szempontjából döntő fontosságú!

A Súlypont Ízületklinikán korszerű szakmai tudással és életmódbeli tanácsokkal segítünk Önnek, hogy fájdalommentes, aktív életet élhessen!