Telefon

+36 (30) 310 7266

Email cím

sulypont@sulypont.hu

Spondylosis, spondylarthrosis

A spondylosis vagy csigolya meszesedés, csontkinövésekkel (amelyet csőrképződésnek is neveznek) járó kopásos mozgásszervi betegség, amelynek során a csigolyák és a csigolyák melletti részek károsodnak. Általában felnőtt korban alakul ki, férfiaknál és nőknél egyaránt, és a gerinc bármelyik szakaszát érintheti. Súlyosabb esetben a gerinccsatornát beszűkíti, vagy a gerincvelőből kilépő ideggyökök nyomás alá kerülhetnek, ezzel a végtagba sugárzó fájdalmat, zsibbadást, érzéskiesést, izomgyengeséget stb. okozhatnak.

MRI vizsgálat, illetve gerinccsatorna festéssel kombinált CT vizsgálat szükséges annak kimutatására, hogy hol szűkül be a gerinccsatorna, mely ideggyökök vannak nyomás alatt. A kezelés mindig a diagnózis függvénye, figyelembe véve a beteg aktuális állapotát. Minél előbb kezdjük el a speciális kezelést annál gyorsabb és jobb esély van a gyógyulásra. Kezelés nélkül állandósulhat, vagy súlyosbodhat az állapot.

Akut stádiumban, átmenetileg nyakmerevítőt alkalmazhatunk tehermentesítés céljából, illetve a szakorvos által előírt gyulladáscsökkentőkkel, illetve fizikoterápiás módszerekkel mérsékelhetjük a tüneteket. Mindaddig konzervatív terápiával, speciális gyógytornával, McKenzie módszerrel próbálkozunk amíg reális esély van a gyógyulásra. Nagyon súlyos esetben az idegsebész dönti el, hogy szükség van-e sebészi beavatkozásra vagy nem.

A spondylosis okai

A gerinc statikai rendellenességei, gerinc szerkezeti rendellenességei, gerinc és hátizomzat gyengesége, gerinc tartós túlterhelése, gerincet érő traumák, mikrotraumák, veleszületett gerincbetegségek ( Scheuermann – kór,gerincferdülés, stb.) egyéb prediszponáló tényezők mint pl. foglalkozási ártalom, sok ülés, szakszerűtlen sportolás, inaktivitás stb.

Klinikánkon kimagasló szakértelmű gyógytornászaink nyújtotta gyógytornás kezelésekkel a panaszok enyhíthetőek.

Lehetséges kezelések