Telefon

+36 (30) 310 7266

Email cím

sulypont@sulypont.hu

Proximalis Hamstring-ín szindróma

A Combhajlító izom Proximalis Hamstring-ín szindrómája egy kevéssé ismert, de a sportképességet jelentősen befolyásoló kórkép.

hamstringA combhajlító vagyis hamstring izmok 3 izomból állnak:

  • m. semitendinosus
  • m. semimembranosus
  • m. biceps femoris

Tünetek

Azok a sportolók, akik mélyről jövő fenékfájdalomról, üléskor fokozódó fájdalomról, vagy a comb hátsó és belső részének fájdalmáról panaszkodnak, valószínűleg Hamstring-ín szindrómával küszködnek. Jellegzetes az ülőgumó körüli nyomásérzékenység is. A hamstring tendinopathia egyre inkább elismert kórképnek számít mind az ülő-, mind pedig a hátsó csípő fájdalomhoz kapcsolódó tevékenységekkel kapcsolatban. A fokozott terhelés hatására a combhajlító izmokon az ülőideg környékén mikrorepedések alakulnak ki. Az akut ínszakadással ellentétben a fájdalom általában fokozatosan jön létre és súlyosbodhat az állandó ülés, vagy a repetitív tevékenységek hatására, mint például a futás, evezés vagy kerékpározás, stb.

Krónikus Proximalis Hamstring-ín szindróma mikor alakul ki?

A hamstring-ín fájdalom krónikussá válhat, ha a korábban sérült ín nem gyógyul meg teljesen és tovább terheljük.
Krónikus íngyulladás, az ín gyulladásos állapota, amely degeneratív változásokat okozhat az ín szerkezetében vagy összetételében (tendinózis vagy krónikus tendinopathia).
A fájdalom és „mozgáskorlátozottság” elkerülhető a tünetek felismerésével, a pontos diagnózis felkutatásával és az azonnali kezeléssel!

Figyelem! A proximalis hamstring-szindrómát nem szabad összetéveszteni a hasonló tüneteket produkáló gerinc eredetű ischialgiával vagy a piriformis-szindrómával

Kezelés

  • Elsődleges a végtag nyugalomba helyezése, esetleg jégzselé alkalmazása
  • gyulladáscsökkentő kenőcsök és tapaszok alkalmazása,
  • szükség esetén gyógyszeres kezelés és lokális szteroidok
  • A gyógytorna – fizioterápia a hosszútávú megoldás. Hamsrting-nyújtás szakember segítségével! Először ellazítjuk az izmot és utána fokozatosan terheljük a tapadási pont irányából, (térd felől), a térd egyre intenzívebb nyújtásával. Így a terhelést nem a sérült eredési pont kapja a medence környékén
  • lágylézer kezelés

Lasse Lempainen és társai tapasztalatai szerint a PHT kezelése kivételes kihívást jelent. A menedzsment gyakran eseti alapú és sportoló-specifikus, a multimodális hagyományos kezelési módszerek megfelelő egyensúlyával.  Fontos a betegek napi öngyógyító tevékenysége (gyógytorna), a sporttevékenység megfelelő módosításával vagy esetleges átmeneti szüneteltetésével. Azokban az esetekben, amikor a betegek nem mutatnak javulást a megfelelő konzervatív kezelés hatására (általában 6 hónapig terjedő sérülések esetén), a sebészi beavatkozás elkerülhetetlen. A sebészi beavatkozást követően pedig, szintén a személyre szabott gyógytorna az első lépés a gyógyulás felé.

Megelőzés

Megfelelő bemelegítés és szakszerű nyújtás

Székely Réka, Súlypont Ízületklinika

Forrás:

1.) Lasse Lempainen et al, Expert opinion: diagnosis and treatment of proximal hamstring tendinopathy, Muscles Ligaments Tendons J. 2015 Jan-Mar; 5: 23–28.

2.) Engebretsen A, Myklebust G, Holme I, Engebretsen L, Bahr R. Intrinsic risk factors for hamstring injuries among male soccer players: a prospective cohort study. Am J Sports Med 2010;38:1147-53

3.) Gabbe B, Bennell K, Finch C, Wajswelner H, Orchard J. Predictors of hamstring injury at the elite level of Australian football. Scand J Med Sci Sports 2006;16:7-13

4.) Chumanov E, Heiderscheit B, Thelen D. The effect of speed and influence of individual muscles on hamstring mechanics during the swing phase of sprinting. J Biomech 2007;40:3555-62.