Telefon

+36 (30) 310 7266

Email cím

sulypont@sulypont.hu

Izmok, csontok, inak egyaránt erősödnek mozgás, terhelés hatására

Izom

Mindenki számára ismert az a tény, hogy az izomerő növelésének alapja a rendszeres terhelés. Ha az izmok elég terhelést kapnak, akkor az erejük és a tömegük nő.

csontok, inakinak, izmok

Csont

A rendszeres mozgás, sport jótékony hatással van a csontokra is. A csontsűrűség növelésére a csontok rugalmas ütköztetéses (axiális) terhelése a legjobb. A csúcscsonttömeg vagyis a csontok maximális mésztartalma 20-25 éves korra alakul ki. Csontépítés szempontjából a fiatalkori sport a legjobb. A felnőttkori aktivitás a csontok konzerválásában és a csontritkulás megelőzésében játszik szerepet.

Ín

A mozgás létfontosságú terhelési inger az inak számára. Az inak szakítószilárdsága olyan nagy, hogy több fémével vetekszik, ezért van az, hogy az izmot érő, túlzottan nagy húzóerő hatására inkább az izom szakad el, vagy az ín a csontból tép ki egy darabot. Az inakat fokozatosan terhelni kell, ahhoz, hogy bírják a mindennapok okozta megterhelést. A közepes és kisfokú ciklikus terhelés növeli az inak elaszticitását és hőálló képességét.

Hosszú ideig azt gondolták, hogy az inak nem nyújthatók, azonban mégis kiderült róluk, hogy mintegy 2-4%-ban nyújthatók. Ha ennél jobban megnyújtjuk őket, akkor sérülnek, nem képesek visszatérni eredeti állapotukba.

Bizonyítékokon alapuló (evidence based) kutatások eredményei igazolják a mozgás, illetve torna jótékony hatását az ínmegbetegedések (tendopathia) kezelésben is.