Telefon

+36 (30) 310 7266

Email cím

sulypont@sulypont.hu

Schmorl hernia

Mi az a Schmorl hernia és miben különbözik a discus herniától

A Schmorl hernia Scheuermann betegségre utal, a discus hernia pedig porckorongsérvet jelent. A kettő nem ugyanaz!

Kezeletlen esetben az előzőből gyakran alakulhat ki az utóbbi.
A fiatalkori porckorongsérvek gyakran a kezeletlen Scheuermann féle betegség és a szakszerűtlen sportolás illetve igen nagy fizikai megterhelés együttesének a következtében jöhet létre.

Fontos, hogy a Scheuermannt időben diagnosztizáljuk, hiszen sok esetben ennek már 8-9 évesen jelei vannak. Ez az úgynevezett hanyagtartásos stádium, amit sajnos gyakran ennek megfelelően vagy egyáltalán nem kezelnek. Ha a csontosodási zavar gyanúja felmerül azt minden esetben röntgenfelvétellel támasztjuk alá, és igazolt esetben ennek megfelelő speciális gyógytorna kezelésben részesítjük a pácienst Schroth módszer szerint.

Sajnos a Súlypont Ízületklinikán szerzett sok éves tapasztalatunk azt mutatja, hogy azok a szerkezeti eltérések, – és ez a gerincferdülésre is vonatkozik – amelyek nem tipikusak és lokalizációjukat illetve mértéküket illetően esztétikai problémát nem jelentenek, azzal nem szeretünk foglalkozni, elbagatellizáljuk. Pedig a kevésbé látványos görbületek is, szakszerű kezelés hiányában, előbb-utóbb degeneratív elváltozásokhoz vezethetnek.