Telefon

+36 (30) 310 7266

Email cím

sulypont@sulypont.hu

Statikai fineszprogram, speciális tartásjavítás

Sokak életében eljön a pillanat, amikor abba kell hagynia kedvenc sportját, vagy le kell mondania a mozgásról különböző krónikus gerinc-, ízületi-, vagy izomfájdalom miatt. Ilyenkor általában a sportot, a felszerelést vagy valamilyen rossz mozdulatot teszünk felelőssé, és szomorúan konstatáljuk a tényt, miszerint kénytelenek vagyunk együtt élni a különböző térdproblémákkal, teniszkönyökkel, fájdalmas háttal vagy derékkal. Pedig van megoldás!

Az iskolapadban ülés, a féloldalas tevékenységek, az irodai íróasztal feletti görnyedés okozta fájdalmaink ellen is próbálunk tenni valamit, megpróbáljuk formába hozni magunkat. A kérdés csak az, hogy jó eszközhöz nyúlunk-e? Logikusnak tűnik ilyenkor, hogy belekezdjünk valamilyen divatos mozgásprogramba. Kezdetben jó is visszatérni az aktív életmódhoz, ami energiával tölt fel, fittebbé, csinosabbá tesz, de egy idő után megint jelentkeznek azok a bizonyos – már jól ismert – gerinc vagy ízületi fájdalmak! Ilyenkor kell megkeresni a fájdalom, illetve a probléma OKÁT!

A hosszú évek során kialakult testtartási hibáik az izom- és idegrendszerben rögzülnek. Ezek az eltérések elmozdítják az ízületeket az úgynevezett vonalbeállításból, és megakadályozzák, hogy azok visszatérjenek a megfelelő helyzetbe mozgás illetve sport közben például aerobik órán, súlyzózás vagy éppen futás közben. A helyes strukturális elrendezésű és szimmetriájú izom- és csontrendszer nélkül sportunkkal lehet, hogy többet ártunk, mint használunk a testünknek.

Az nem vitatható, hogy a hagyományos mozgásformák, a cardio- vagy súlyzós edzés nagyszerűen fejlesztik az izmokat keringési rendszert, a mozgáskoordinációt, az állóképességet, erőt, rugalmasságot, azonban az ilyen mozgásprogramokban nem lehet helyreállítani a test vonalbeállítását és a testtartási izmok szimmetrikus működését!

Erre jelent megoldást az ízületstatika, a statikai fitneszprogram, amely leegyszerűsítve a lehető leggyorsabb és leghatékonyabb testtartásjavító és testtartásmegőrző gyógytorna program.

Egy, a NASA által végzett kutatás során a testtartási izmok működését vizsgálták a súlytalanság állapotában. Arra keresték a választ, hogyan lehet edzeni a testtartási izmokat a test szimmetriájának és helyes vonalbeállításának érdekében. A módszer amit erre kidolgoztak, az Súlypont Ízületklinikán egyedülállóan alkalmazott ízületstatikai testtartás-helyreállítás.

A program lényege, hogy nem csupán nyújtja és erősíti az izmokat, hanem valójában átképezi mind a testtartás „hardware”-ét (a fő izomcsoportokat), mind a „software”-ét (az agy testtartás koordinálásáért felelős programot). Egy ilyen helyreállítás a testtartás teljes körű felmérésével kezdődik. Az eltérések hátterében veleszületett vagy szerzett szerkezeti eltérések (pl. gerincferdülés, Scheuermann-kór, stb), vagy egyszerűen csak a helytelen használatból (civilizációs ártalmak) származó izomeredetű eltérések állhatnak. Ugyanis életmódunk, személyes szokásaink, eltérő fizikai állapotunk, különböző sérüléseink által testtartásunk olyan egyedi, mint az ujjlenyomat, ezért a helyreállító program is természetesen személyre szabott.

Az eredmények pedig? Már pár alkalom után érezhetőek! Enyhülnek illetve megszűnnek a fájdalmak, energikusabbak, frissebbek leszünk, teljesítményünk fokozódik.