Telefon

+36 (30) 310 7266

Email cím

sulypont@sulypont.hu

Csípőfájdalom – Ágyékba sugárzó fájdalom okai

1.) A csípőhajlító izmok húzódása vagy szakadása
csípő felépítése

  • Izomhúzódás külső erőbehatásra jön létre, direkt trauma hatására, amikor az izom a csonthoz nyomódik.
  • Izomszakadásnál a sérülés általában akkor jön létre, amikor az izom teljesítőképessége kisebb, mint az igénybevétel mértéke. Pl. egy hirtelen, gyors mozdulat hatására az izomzatban olyan mértékű túlfeszülés jön létre, amely az izomrostok sérüléséhez vezethet. A részleges vagy teljes izom szakadás általában túlnyújtás, illetve túlterhelés következménye. A sérülés osztályozása ilyenkor „enyhe vagy súlyos” a fájdalom mértéke, illetve a mozgáskorlátozottság függvényében.

2.) Csípőhajlítók tendinopathiáját (ínbántalom, ínfájdalom, íngyulladás) amely magában foglalja mind a tendinitist, mind a tendinózist – okozhatja egy akut sérülés vagy a túlzott használat. A csípőflexor-tendinopathia rizikója fokozódik az életkor előrehaladtával mivel az ínak veszítenek a rugalmasságukból.
Az iliopsoas tendonitis olyan sportoknál okozhat csípőfájdalmat mint pl. kerékpározás, futás, jégkorong, stb., a nagy intenzitású intervallum (HIIT) edzések, illetve a rúgást, a guggolást és az ugrást magában foglaló tevékenységek. Sokszor arra panaszkodnak a sportolók, hogy a zoknihúzás is fájdalmat okoz.

3.) Iliopsoas bursitist vagy a nyáktömlő gyulladást általában a csípő megerőltetése okozza, pl. un. hi impact gyakorlatok ugrálás, szökdelés vagy olyan sportok mint pl. a foci, a síelés, a balett, stb. Rendszerint hirtelen fellépő tünetek jelentkeznek éles fájdalom, duzzanattal formájában. Ilyenkor a láb nyugalomba helyezése, pihentetése elsődleges. A nonszteroid fájdalomcsillapítók, illetve krémek helyi alkalmazása csökkenti a gyulladást és a fájdalmat. A speciális, kímélő-átmozgató gyógytornát, esetleg manuálterápiát is érdemes minél korábban elkezdeni, gyógytornász szakember irányításával.

4.) Csípőimpigment szindróma.fájó csípő
Bővebben: http://www.sulypont.hu/betegsegek/csipo-utkozeses-femoroacetabularis-impingement-szindroma

5.) Labrum szakadás legtöbbször a labrum elülső részén észlelhető mely trauma vagy mikrotrauma következtében alakulhat ki A fájdalom általában ágyékban jelentkezik, melyet pattanás, kattanás illetve elakadás érzet is kísérhet. Olyan tevékenységek hatására jön létre, melyek a csípőízület erősebb addukció közbeni rotációjával jár, futás , rugás, hirtelen irányváltoztatás. AZ MR vizsgálat során lehet megítélni, hogy egy izolált labrum szakadásról vagy egy degeneratív folyamat közben kialakuló labrum érintettségről van-e szó.
2-3 nap ágynyugalmat követően kb. 4 hétig részleges vagy minimális terheléssel történő mankók segítségével történő járás javasolt. Ezt kombinálhatjuk lágylézer kezeléssel. Bizonyos aktivitások, mint ugrás, futás, lépcsőjárás illetve Hirtelen irányváltoztatással kapcsolatos sportok nem javasoltak, illetve kerülendő az ugrás, futás, lépcsőn járás. A szakember irányításával történő gyógytorna rendkívül fontos!

6.) Osteoarthritis (kopásos ízületi gyulladás) betegség elsődleges tünete az ízületek fájdalma, melynek oka, hogy az érintett területen a porc elhasználódik, elvékonyodik. A konzervatív kezelés legfontosabb rész a gyógytorna-fizioterápia.

7.) A medence előrebillenése A medence előrebillenésekor a csípőhajlító izmok (m.iliopasoas, m. rectus femoris, m. tensor fasciae late, m. sartorius) rövidülnek, zsugorodnak, a csípőfeszítő izmok (m.gluteus maximus, m. biceps femoris, m.semitendinosus, m. semimembranosus) pedig gyengülnek, megnyúlnak. Ez az asszimetria pedig degeneratív elváltozásokat idézhet elő különösen a gerinc L4-L5 és L5-S1 szegmenseiben, az SI ízületben és a csípőízületekben. Megoldás a medencestabilizáló gyógytorna

8.) A combfejnecrosis (combfejelhalás), a combfej csontállományának elhalása vérellátási zavar következtében. Nem porckárosodásról van szó!

  • Két formája ismert a traumás és a trauma nélküli.
  • Fiatalkori (Perthes-kór) és időskori (idiopátiás femurfej necrosis)
  • Lehet egy- vagy kétoldali.

A gyógyulási esélyek mindig stádiumfüggőek. Gyerekeknél, többnyire, konzervatív kezeléssel gyógyítunk, az ízület tehermentesítése, járógép használata illetve gyógytorna javasolt. Felnőttkorban, amikor az ízületi felszín még nem roppant be, a tehermentesítést, az érintett terület felfúrását és speciális gyógytornát alkalmazunk. Súlyosabb esetben amikor a csontfej beroppan, akkor már protézissel kell pótolni az ízületet.

Székely Réka, Súlypont Ízületklinika

Forrás

  1. Hip Bursitis. American Academy of Orthopedic Surgeons, OrthoInfo. https://orthoinfo.aaos.org/en/diseases–conditions/hip-bursitis/. January 2018. Accessed December 27th, 2018.
  2. Osteonecrosis of the Hip. American Academy of Orthopedic Surgeons, OrthoInfo. https://orthoinfo.aaos.org/en/diseases–conditions/osteonecrosis-of-the-hip. January 2018. Accessed December 27th, 2018