Telefon

+36 (30) 310 7266

Email cím

sulypont@sulypont.hu

Tölcsérmell vizsgálatával és kezelésével kapcsolatos tudnivalók

A tölcsérmell a mellkasdeformitások egyik formája, amely, az enyhe, csakis esztétikai problémát jelentő változattól a belgyógyászati problémát okozó súlyos változatig sokféle formában megnyilvánulhat. Vagyis, a mellkas (szegycsont és bordák) benyomódása lehet kismértékű, de lehet olyan nagymértékű is, amikor a szegycsont és a gerinc majdnem összeérnek. Ilyen súlyos estben a mellkasi szervek is károsodhatnak. Mik a […]

A gyógyúszás típusai veleszületett vagy szerzett gerincbetegségek esetén

A gyógyúszás típusai: korrekciós úszógyakorlatok korrekciónak megfelelő úszásnemek a teljes izomrendszer erősítését szolgáló vizi gimnasztika A gyógyúszáshoz szükséges alapfeltételek: alapfokú úszástudás, megfelelő erőnlét, fizikai állapot, kielégítő koncentrálóképesség, a gyógyúszást oktató pedagógus iránti bizalom, együttműködési képesség, a gyógyúszást vetető gyógytestnevelő tanár professzionális szaktudása és jogosítványa homogén csoportok kialakításának lehetősége, megfelelő uszodai körülmények (27-29 fokos vízhőmérséklet, fokozatosan […]

A vízalatti torna szerepe a mozgásszervi betegségek gyógyításában

A vízalatti torna a gyógytorna hatékonyságát fokozza, de a gyógytornát nem helyettesíti. A vizitorna sajátos közege miatt, a mechanikus-, termikus – kémiai hatások révén gyógyító hatással bír, és a mozgásszervi betegségekre gyakorolt jótékony hatása közismert. A víz, a páciensek pszichéjét is kedvezően befolyásolja. A foglalkozás előtt a gyógytornász mindig tájékozódik a páciensek belgyógyászati állapotáról is! […]

A különböző mozgásszervi és belgyógyászati betegségekre javasolt úszásnemek

A gyógyúszás a mozgásszervi és belgyógyászati betegségek megelőzésében és gyógyításában kiemelkedő szerepet tölt be. Gyógyúszás során a gyógytestnevelés gyakorlatait alkalmazzuk a víz jótékony hatásának kihasználásával, és jó légzéstechnika betanításával. A gyógyúszás szerves kiegészítője a tornatermi foglalkozásoknak, azonban a gyógytestnevelést, gyógytornát nem helyettesíti.

Lapos hát (dorsum planum)

Lapos hát: a fiziológiás háti kyphosis és ágyéki lordosis csökkent vagy teljesen hiányzik. Ennek következtében a hát lapossá válik. Az elsimult görbület (görbületek) miatt a gerinc rugalmassága és teherbíró képessége csökken, ami már fiatal korban porckorong károsodáshoz és egyéb degeneratív elváltozásokhoz vezethet. A lapos hát rendszerint gyenge hátizomzattal jár együtt.

A gyorsúszás – 3. rész

A gyorsúszás technikája az 1880-as évektől kezdve állandóan változott. A 19-20 század fordulóján magyar úszók Balogh Hugó, Hajós Alfréd, Halmy Zoltán is hozzá járultak a gyors úszótechnika fejlődéséhez.

Hátúszás – 2.rész

A hátúszás is rengeteget fejlődött az idők folyamán. A hátúszástechnika eleinte a mellúszó lábmunka és a gyorsúszó karmunka keveredése volt. Később, Hebner nevű úszónak köszönhetően a váltott karmunkához (minden egyes karmunka) a mellúszás lábmunkájához hasonló lábtechnika társult.

Úszásnemek kialakulásának rövid történelmi áttekintése – 1. rész

Az úszás egyik leghatékonyabb mozgásforma, és nagyjából egyidős az emberiséggel. Már az ókor embere valószínűleg több úszásnemet ismert, erről tanúskodnak: asszír, egyiptomi domborművek, hieroglifák, illetve ókori írások (Platon). Az egyik legrégebbi egyiptomi műemlék kép például úszó embereket elevenít meg.