Az egészséges táplálkozással kapcsolatos tudnivalók
Milyen kritériumoknak kell megfelelni az egészséges tápláléknak? A táplálék energiatartalmának alkalmazkodni kell a szervezet szükségleteihez (életkor, növekedés, munkavégzés, sport, terhesség illetve szoptatás). A mindennapi energiaszükséglet az élettevékenységtől függ. A testtömegre számított energiaszükséglet csecsemő- és gyermekkorban a legnagyobb. A növekedési fázisban igen jelentős a testgyarapodás illetve a mozgásaktivitás, ezért a fejlődéshez szükséges többletenergiát is biztosítani kell […]
Az elhízás fajtái. Abszolút és relatív túltápláltság, endogén és exogén elhízás
A túltápláltság, az energia egyensúly eltolódását jelenti, és annak következtében alakul ki, hogy a szervezetbe bevitt táplálék energia értéke tartósan meghaladja a mindennapi felhasználás mértékét. A túltápláltság kétféle módja: 1.) Az abszolút túltápláltság. Ez a jóléti társadalmak népbetegsége, az egészségtelen táplálkozás következménye és igen sok betegség rizikófaktora pl. metabolikus szindróma 2.) Relatív túltápláltságot nem a […]
Miért érdemes fekete áfonyát fogyasztani?
Egyre többet olvasunk a fekete áfonya jótékony hatásairól, illetve arról, hogy milyen jelentős szerepet tölt be a népi gyógyászatban. A Cincinnati Egyetem kutatói, Robert Krikorian professzor és munkatársai a fekete áfonya memóriára gyakorolt hatását vizsgálva, arra találtak bizonyítékot, hogy a termésben lévő polifenolok (anticiaminok) az agyi sejtek glukóz felhasználását serkentve az agy memóriáját javítják.
A cukor hódító útja
A cukrot az araboknak köszönhetjük. Elhozták a cukrot Egyiptomba, a velenceiek pedig nagykereskedelmi cukorraktárakat létesítettek. Az arabok a cukornádat Perzsiából hozták, oda pedig a bibliai Dárius katonái importálták az Indus völgyéből.
A csontritkulás (osteoporosis) népi „csodaszere”, a mák
A mák nem csak élelmiszernövény, hanem kiváló gyógynövény, amit már nagyon régóta termesztenek és a gyógyászatban, gyógyszeriparban világszerte alkalmaznak.
A zöld tea egészségmegőrző és gyógyító hatása
A zöld tea egészségmegőrző és gyógyító hatását igen sok tudományos kutatás alátámasztja A zöld tea nagy mennyiségben tartalmaz vitaminokat, főleg C vitamint, antioxidánsokat, és ásványi sókat.